zaterdag 25 juli 2015

Sinharaja Rainforest

Vroeg uit de veren want zo dadelijk een tocht dwars door tropisch regenwoud. De zon is van de partij. Tot nu toe hebben we geluk en enkel regen gehad op dagen dat we ons verplaatsten. We doen ons tegoed aan een heerlijk ontbijt. Koen heeft sinds een tweetal dagen een serieuze allergie. Overal op zijn lichaam heeft hij rode vlekken. Een soort van netelroos. Na de middag en de wandeling gaan we naar een dokter hiervoor.
Voor we aan onze tocht beginnen krijgen we van de eigenaars van onze guesthouse nog 'lach-sokken', dit zijn een soort van overtrekken die je over je eigen kousen en broek trekt. De bloedzuigers kunnen hier niet door en je ziet ze goed zitten om ze te verwijderen. Annick en Hilde de er de ganse nacht over liggen dromen hebben worden hiermee wat gerust gesteld. Iedereen doet een paar aan maar vestimentair zien we er nu uit als clowns maar het helpt. Onze gids is ondertussen aangekomen en we maken ons klaar om te vertrekken. We zitten nog maar pas in het regenwoud of we zien al een eerste grote spin in een reusachtig web langs de kant van de weg. We dringen dieper door in het woud vol vreemde geluiden en zien achtereenvolgens kleurrijke vogels, kleine en grote hagedissen waarvan de een al wat kleurrijker is dan de andere, grote slakken, kikkers, neushoornvliegjes, twee fijne maar vrij lange slangen in een schitterend groene kleur. Onze gids neemt de ene met de hand en ze blijkt ongevaarlijk te zijn. Toch wel bijzondere diertjes.
We zien ook nog een kleinere neushoornvogel, de zeer kleurrijke Malabar Trongo (vogel), mooie vlinders en natuurlijk heel wat planten. Doordat het vandaag niet regent, is het ook veel minder vochtig maar de bloedzuigers zijn wel van de partij. Ze kruipen op ons maar kunnen gelukkig niet aan ons bloed door de goede sokken. De wandeling duurt ongeveer 3,5 uur waarbij we ook nog een waterval zien. Korte maar toch wel leuke wandeling waarbij we toch wel wat 'leven' gezien hebben. We keren terug naar onze guesthouse voor de lunch en na de middag gaan Annick en ik naar een theefabriek terwijl Koen naar de dokter gaat voor medicijn voor zijn 'netelroos'. Het bezoek aan de theefabriek is leerrijk. Elke dag produceren ze er ongeveer 25OO kg thee. Van blaadje tot thee duurt ongeveer 2 dagen.Alles wordt eerst gedroogd, dan gefermenteerd en geoxideerd, weer bevochtigd, nadien terug gedroogd, gesorteerd, geschud en versneden en op het einde worden de droge theebrokjes digitaal gescand en de donkerste worden weerhouden voor verpakt te worden. De bruine stukjes gaan er uit en dienen voor goedkopere en minderwaardige thee.
Tussen de theeblaadjes, die normaal heel groen zijn zitten soms donkere varianten (eerder bruin van kleur). Daarvan wordt het middelste opgerolde blaadje er met de hand uitgehaald en gebruikt om 'witte thee' te maken. Maar je kan evengoed warm water drinken want er zit bijna geen smaak in. We proeven nog een heerlijke zwarte thee (groene thee maken ze hier niet) en keren dan terug. De terugweg van de thee-factory is ongeveer 6 km en deze doen we te voet omdat het heerijk weertje is en de omgeving verblindend mooi. Overal waar we passeren vragen mensen waarom we zo ver te voet gaan en dat we beter een tuctuc zouden nemen maar we stappen rustig verder en genieten van de omgeving. We passeren een schooltje en Annick wik hier een kijkje nemen. De school is wel dicht maar je kan heel goed in de klasjes kijken. Een klasje staat open en w gaan eens binnen.
Alles is heel primitief en niet te vergelijken met onze scholen. De stoelen en banken dateren nog van de tijd van de engelse overheersing denk ik, zo oud en versleten zijn ze. Maar er wordt wel les gegeven. Plots duikt er een man op wat een lokale onderwijzer blijkt te zijn. De vriendelijke man nodigt ons uit bij hem thuis en binnen de kortste keren zet hij een tafeltje in de tuin met brood, thee, koekjes en bananen. Super gastvrijheid. Veel kunnen we niet zeggen maar het toeval wil dat hij blijkbaar de vader is van onze gids van deze morgen. We drinken ons glaasje thee op en vervolgen dan onze weg. Koen en Hilde zijn ondertussen ook terug en hebben de juiste medicatie gekregen van een vrouwelijke dokter wiens kabinet nog stamde uit de tijd van de neanderthalers blijkbaar. Alles wat er vies en stoffig en de prijs was ook navenant. Koen vroeg natuurijk een briefje voor de verzekering om terug te trekken. Kostprijs was 300 roepie of € 2. Tja, dit moet je niet overmaken aan de verzekeringen hé.
Na een aperitiefje genoten we terug van een heerlijke maaltijd. Spijtig dat we de mooie dag moesten afsluiten met een moeilijke discussie met de eigenaar van de guesthouse. De prijs van de wandeling en de gidsen was niet zoals het moest en wij lieten ons ongenoegen zien en vertelden dat we het voorgestelde bedrag weigerden te betalen zolang er geen officieel bewijs was. Ik bespaar jullie de discussie maar plezant is anders om de dag af te sluiten. Tot nu toe hebben we nog enkele slechte ervaring gehad hier. Tja, op reis moet er altijd iets een keer verkeerd lopen hé. We houden voet bij stuk en betalen morgen als we vertrekken niet het bedrag. Dat is zeker. Voor de rest superdagje gehad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten