zondag 12 juli 2015

Fietsen in Anuradhapura

Vandaag stond een dagje cultuur op het programma met een bezoek aan de ‘ancient city’ (oude stad) van Anuradhapura. Bij het wakker worden was er terug geen elektriciteit hetgeen hier wel meer gebeurd. Je kamer wordt binnen de kortste keren een oven. Airco is hier geen overbodige luxe. Ik koos voor een typisch Srilankaans ontbijt met rijst en curry met een soort van pannenkoeken. De rest at een verkwikkend continentaal ontbijt. We bezochten de site met fietsen. Nou ja, de fietsen waren nogal klein en krakkemikkig maar al bij al waren ze te doen. Wijle weg. Je moet hier wel links rijden dus in het begin is het wel wat uitkijken naar het verkeer rondom u dat ook van de andere richting komt. Na een tijdje vlot het wel maar toch moet je alert blijven. We kochten onze tickets en gingen de site binnen. Eerst bezochten we een boeddhistisch klooster met een immense zittende boeddha.
We moesten onze knieën en schouders bedekken. Ik had mijn short aan maar een vriendelijke tuctuc-chauffeur leende mij zijn handdoek die ik dan om mijn lenden sloeg zodat ik binnen kon. Ook in de andere tempels die we vandaag bezochten, moesten we onze knieën en schouders bedekken en overal ook de schoenen uit. Voorwaar geen sinecure op tegels die een ganse dag worden blootgesteld aan het zonlicht. Onze zwakke westerse voeten werden ter plaatse geroosterd en het was echt wandelen van schaduwplek naar schaduwplek. Want het was heet vandaag. Het zweet regende mij af terwijl je bij de immer vriendelijke Srilankanen geen druppel zweet op hun voorhoofd zag. De Srilankanen zijn eerder gereserveerd maar altijd vriendelijk en ze dringen zich nooit op. Je heb ook zeer weinig schooiers in het straatbeeld en aan de tempels. Gelukkig maar.
Met ons zweetgat en aftandse fietsen zetten we ons tocht verder van stupa naar stupa naar dagoba, naar oude ruïnes en vervallen tempels. We reden door het prachtige platteland met de rijstvelden en palmbomen, zagen mensen zich baden in rivieren en grachten, zagen prachtige ijsvogels en een van zeer dicht bij een neushoornvogel, dronken een colaatje bij een familierestaurantje, aten ons vol met bananen en ramboetan (soort lychees) en dronken liters water om ons vocht op peil te houden, we spraken met vriendelijke politie-agenten en militairen die ons overal de juiste weg wijsden … en genoten van de zachte bries tijdens het rijden die ons wat afkoelde. Vandaag was het warm. Moe maar tevreden kwamen we veilig terug in ons hotel waar een lekker biertje verkoeling bracht. Na een douche, nou ja, er was slechts één fijn straaltje, gingen we eten in een restaurant in de stad voor pakweg 13 euro voor 5 man want Lalith onze chauffeur hadden we ook meegenomen. Eenmaal terug in ons hotel dronken we nog een paar biertjes en beslisten over de dag van morgen want morgen verplaatsen we ons richting Polonaruwa. Maar onderweg gaan we eerst een bergje beklimmen en nadien terug naar een natuurpark om daar kuddes olifanten te gaan spotten. Maar meer hierover morgen. Nog altijd niet mogelijk om foto’s op te laden want internet is hier te traag. Misschien morgen.Voila, dat was het voor vandaag. Niemand met diaree en iedereen nog gezond :-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten