vrijdag 17 juli 2015

Dagje rust en rit naar Kandy

In Naula bleven we één dagje zonder echte planning. We verbleven in 'Honeyland' bij onze chauffeur temidden van de jungle. We namen rustig ons ontbijt en nadien ging ik wat vogels kijken terwijl de rest wat ging lezen. Het waaide zeer hard die ochtend, misschien daarom dat er zo weinig vogels te spotten waren. Af en toe zag ik wel een neushoornvogel of papegaai passeren maar geen enkele bleef zitten vandaag. In de namiddag huurden we dan enkele fietsen, nou ja, als je dit fietsen kan noemen. De remmen werkten zeer slecht, de kaders waren te klein, de 'steek' veel te groot of veel te klein. Kortom dit was de fanfare van ellende op twee wielen. Maar we deden het toch maar. We reden naar een dorpje in de buurt en nadien langs een kanaal. Echt het plattelandse leven dat ons passeerde, of was het omgekeerd? Nadien volgde er nog een minder mooi stukje langs de openbare weg waarbij Annick en Hilde spieren voelden die ze nog nooit gevoeld hadden want 'plat' dat kennen ze hier niet. Zeker met deze fietsen was het harken. Maar we kwamen terug thuis.
's Avonds kregen we nog een mini kookdemonstratie en genoten we van een heerlijke maaltijd klaargemaakt door Shanji, de dame van ons verblijf. We moesten ook afscheid nemen van onze chauffeur Lalith want morgen had hij een andere opdracht.Zijn partner zou ons morgen naar Kandy brengen. We dronken nog samen een biertje en kropen nadien in bed. Donderdagochtend na het ontbijt en afscheid van de schitterende dame des huizes (Shanji) vertrokken we richting Kandy. Dit was ongeveer (à km maar toch dikke twee uur rijden. De weg er naartoe waren ze aan het herstellen wat voor heel wat files zorgde. We reden terug door prachtige landschappen, kleine en minder kleine dorpen, dorpen met veel moslims en dorpen met minder moslims. Je moet weten dat in Sri Lanka er 4 godsdiensten in vrede met elkaar samenleven. Je hebt moslims, hindu's, boeddhisten en christenen. Hier en daar zie je concentraties van moslims in bepaalde dorpen. Eenmaal aangekomen in de voorstad van Kandy zaten we in een echt verkeersinfarct.
File, chaos, wriemelende auto's links en rechts van u, tuctucs er tussen, sporadische fietsers, brommers, voetgangers en ... 4 belgen. We kwamen terug veilig aan en dat is het belangrijkste. Het hotelletje dat we de dag voordien geboekt hadden was super. Vriendelijke ontvangst met welkomstdrankje, propere kamers en een goede douche. Er was ook een leuk binnentuintje met iets minder leuke muggen. In de namiddag verkenden we Kandy dat vooral bekend is voor zijn meer in het midden van de stad en zijn 'temple of the tooth' (Tempel van de Tand). Toen destijds Boeddha stierf werd hij naar traditie verbrand en uit de as werden door zijn volgelingen enkele relikwieën opgedolven zoals enkele haren en ook een 'tand'. Die tand ligt bewaard in de tempel in Kandy en elke dag zijn er enkele ceremonieën.
Wij gingen deze volgen van 6.30 uur. Eerst verkenden we nog wat de stad, gingen een broodje eten en kochten een lange flodderbroek. In een tempel moet je altijd een broek aanhebben tot onder de knie, schouders bedekt en blootsvoets. De ceremonie startte met enkele drummers die er zo op mepten dat ze precies aan het 'trommel'vliezen waren. Ze bleven maar meppen aan het schrijn met de tand en toen verschenen er enkele monniken in oranje gewaden en die gingen dan het schrijn binnen en buiten met offergaven, met gsm's in de hand, al kauwend ... De trommelaars bleven ondertussen maar meppen, maar ik hoorde het nog nauwelijks want mijn trommelvliezen waren opengesprongen. Ik snap van de hele ceremonie nog altijd de botten. Hiervoor moet je zeker niet naar Kandy komen. Je blijft beter rondjes rond het meer wandelen. Terug dan maar naar ons hotel, iets eten en valies klaarmaken voor morgen want dan sporen we naar Ella, eigenlijk naar Nanu Oya en vandaar naar Ella met gecharterd vervoer. Onze treintickets zijn een verhaal apart dat ik jullie hier ga besparen. We kijken in elk geval uit naar een van de mooiste treinritten die je kan doen op deze aardkloot.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten